Nasılsa artık tüm hakemler – en azından maçlarda söylediklerine bakarsak – kuralları benden çok daha iyi biliyor ama...Yine de ben buradan birkaç ilginç/değişik/yanlış bilinen kuralların üzerinden geçeyim bari. Kendime hatırlatma aman kimse üstüne alınmasın J
1. Offens takımı tarafından, neutral zone’u geçen bir koşu sırasında yapılan faullerde uygulama noktası koşunun bittiği (diğer bir deyişle faul yapıldığı zaman topun olduğu nokta) noktası oluyor. Bir sonraki nokta ise cezaların tamamlanmasından sonra belirleniyor. Bu durumda, koşunun “gidilmesi gereken mesafe” çizgisini geçmesi değil, ceza sonrası belirlenen noktanın gidilmesi gereken mesafe çizgisinin ilerisinde olması gerekiyor. Çok karışık oldu tekrar deneyelim....1st down olup olmadığı, top konduktan sonra belirlenir. Ceza topu 1st down çizgisinin gerisine götürüyorsa, 1st down değildir. ..? Oldu galiba. Örnekle anlatır isek : 3 ve10. 15 yard’lık koşu yapıldığında hücum takımı arkadan blok yapar. Bir sonraki down 3. Hak ve 5 yard (çünkü 10 ard geri gittik)...
2. Pass Interference hakkında ve ayrıntılı kuralları ile ilgili yanlış bildiklerimiz:
a. Hayır 5-yard bump kuralı diye birşey yok. (Gerçi NCAA’in NFL’i takip etmeye çalışması – tersi olması gerekirken – akımı devam ederse bu da gelir yakında).
b. DPI..Defensive Pass Interference cezası MAKSİMUM 15 yard’dır. Yani NFL’deki gibi direk “topun yapıldığı yerden 1 ve 10” değil, “15 yard’a kadar topun yapıldığı yerden 1 ve 10, sonrasında 15-yard [öteden] 1 ve 10” şeklinde.
c. Hücum oyuncuları neutral zone’u geçen bir ileri-pas atıldığı bir down içerisinde [line civarındaki ilk bloklama dışında] defans oyuncularına blok koyamaz. Yani hücum receiver’ı – sahanın neresinde olursa olsun, oyunla alakalı olsun olmasın – gidip savunma oyuncusuna blok koyar, sonra da ileri-pas olursa, bu OPI “Offensive Pass Interference” tır. Tabii bunu yakalamak için, önce receiver’ın blok koyduğunu görüp, sonra oyunun akibetine bakmak lazım olduğu için....Bunu gören Türkiye Ligi hakemine bir alkış gelsin.
3. Punt yapan takımın topa gidip dokunması topu ölü duruma getirmez...Karşılayan takımın hala topu koşma hakkı vardır. Bunu bilen – ancak takımların da bilmediğini bilen – bir çok hakem böyle bir durumda direk düdük çalıyor böyle bir durumda kargaşa çıkmasın diye...
4. Kaska el teması – sürekli olmadığı müddetçe – facemask değildir. Ayrımını iyi yapmak gerekir.
5. Punt karşılayan oyuncu topu tutma hakkına, topa ulaştırılma hakkına sahiptir. Yine birçok hakemin es geçtiği bir kural. Yani topa vuran takım, returner’a topu tutma şansı vermelidir, top tutuşunu engellemeye çalışacak hareketlerden kaçınmalıdır.
6. TE’nin elini kaldırıp eligible olması gibi bir durum yok. Numarası ve dizilişi tutuyorsa eligible’dır. Tutmuyorsa değildir. Bu kadar basit.
7. Aynı sene içinde 2.defa olan bir pozisyon nasıl 2. defa da – az kalsını maz kalsını, düzeltildisi yok, yanlış çalmışınız işte ilk başta – yanlı çalınır bilmiyorum ama : Rakibin attığı pası kendi end-zone’unuzda tutar ve orda düşerseniz, dışarı çıkarsanız , orada düşürülürseniz vs. vs. vs. Touchback , safety değil.
8. Kasıtlı olarak top fumble edilemez...Yani eski fumblerooski oyunu kabul edilmez.
9. Punt yapılan top neutral zone'u geçmezse live'dır. Ha bunun nesi süper diyeceksiniz. Punt'la topu kenarda bekleyen receiver'a atın da görün ...atabilirseniz :)
10. Bir maçta 5ten fazla ileri-pas denemek kurallara aykırıdır...(“Ya tutarsa?”)
No comments:
Post a Comment