5/26/09

Riskli taktikler üzerine

Bilindiği üzere kırmızı ( artık ilginçlik mi denir, tarih mi denir, takdir-i ilahi alma mazlumun ahını mı denir...ne denirse denir top yuvarlaktır da diyebilirsiniz - her nekadar olmasa da) sonunda HM değil M hanesine de bir rakam koyacak. Birisine "bürokratik engeller" , diğerine "sahada oynadığımız maç", diğerine "Üni Lig" dedikten sonra, ligin dengelerinin belki de artık değiştiğini işaret eder bir şekilde yenildi. Çok bundan bir haz aldığım söylenemez. Ağlıyor da değilim, seviniyor da değilim; biz yenemedikten sonra pek bize bir faydası yok, rakibin neleri doğru yaptığını çözüp aynısını yapana dek. 

Esas konu, maçın 2. yarısından itibaren kırmızı'nın uyguladığı radikal taktiklerdi. "Neden Kırmızı pas yapıyor, neden bu kadar değişik oyunlar deniyor ve patlıyor"...Rakibe karşı artık mucize olan bir skoru gerçekleştirmek için bir mucize yaratacak oyunları, değişik şeyleri denemek zorundasınız.  Geçen gün de buna benzer bir yazı okumuştum. O daha çok David vs. Goliath mantığında, çok güçsüz gözüken bir takım çok güçlü bir takımı nasıl oluyor da oluyor da yeniyor mantığı üzerine idi ama, benzer prensipler de belki burada geçerli olabilir. İstatistiki olarak bu tür durumlarda high risk - high reward bir yaklaşım belirlemek durumundasınız. Böylece de ya patlarsınız - ki zaten geridesin - ya da imkansızı gerçekleştirebilirsiniz. 

Pazar günü pek çözüm olmadı gibi: patlayan bir reverse kickoff return, çok kötü patlayan bir option oyunu, ve çaresizce sağa sola koşup koşup pas atmaya çalışan ve çok sayıda INT'le karşılaşan bir QB...Tabii sürpriz oyun, high risk oyun derken, her ne kadar "sürpriz" oyun da olsa, çalışılmadık , antremanda birkaç defa yapılmadık bir oyunu maçta yapmaya çalışmak genel olarak A.F.'da hezimetle karşılaşıyor. Bu sebepten bu tür oyunları önceden çalışmış olmanız, herkesin ne yapacağını bilmesi gerekiyor. Oyun fantastik olsa da, çalışmadan çıktığınız bir oyun, anca dötünüzde fantastik durur. Çalıştığınız zaman ise oyundaki "mega-high" risk'i daha "medium-high" seviyelere çekip gerçek bir şans elde edebilirsiniz. Rakip ne kadar sizden uzun yard, riskli oyun beklese de, ortadan koşu, standart pas gibi temel şeyleri gözden çıkaramayacağı için - ve daha ötesi siz artık bu tür dertleri gözden çıkarabilir durumda olduğunuz için - hangi oyun olduğunu, nasıl birşey olduğunu bilemeyeceğinden..bahsettiğimiz tür oyunların yapılacağı an tam bu tür durumlardır.

Sürekli olarak bu tür yüksek riskli bir strateji izlemek ise, uzun vadede, negatif şekilde geri dönüyor. Çünkü , "aynı riski iki kere almak aptallıktır" :)

No comments: