5/5/09

Spread'em

Birçok takımın da NCAA'in izinde spread'e geçmesini takiben ligde değişim rüzgarları esmeye başladı. Sayın Çiçek'in başarılı ve savunması zor(?) takımlarına karşı birçok başka takım da receiver'larını açıp "basketball on grass" akımına katıldılar.  Bir zamanlar lig birincisinin oynadığı sistemi lig sonuncusunun da oynaması gibi, "line'ım zayıf" diyen, QB'sinin koluna güvenen herkes sahayı bu şekilde açmaya çalıştı...
Hakkıyla yapabilene pek bi itirazımız yok. Pas'a da itirazımız yok, ölçüsünde kullanıldığında :) Ama herkes doğru şekilde mi kullanıyor spread'i? Zayıflıkları örtmek için iyi bir yol mudur spread?

homersmith.net 'ten (ç)alıntı ve çeviri :
"
Yanılgı : Daha zayıf hücum oyuncuları spread dizilişlerde bir pas hücumunda daha çok şanslıdırlar

Daha zayıf line oyuncuları shotgun la oynanan pas ağırlıklı bir sistmde daha başarılılar- evet. İyi pas atma ve tutma yeteneğiniz varsa, line'daki eksikliğinizin üstesinden bu şekilde gelinebilir.

Ancak, savunmanın, karşısındaki bir receiver'i, sahanın her yerinde birebir tutabileceği bir oyuncusu varsa, o receiver'ın açığa dizilinmesi felaketle sonuçlanabilir. Daha zayıf receiverlar birbirine 6-yard kadar yakın olup, birbirlerini çapraz yer değiştirmelidirler. Bu şekilde 2 zayıf receiver 3 daha güçlü savunma oyuncusunun kendilerini tutmak zorunda kalmasını sağlayabilirler. 

Zayıf bir line oyuncusu, kendisinden daha güçlü bir line oyuncusunun karşısında, QB'nin pas atacağı nokta önünde tek başına bırakılmamalıdır. Hiçbir line oyuncusu böyle bir duurmda tek başına kalmamalıdır.

Daha zayıf bir back oyuncusu, daha güçlü bir line oyuncusunu bloklamak zorunda kalmamalıdır.

Zayıfın güçlüye karşı başarılı olmasını sağlayan esas şey - fake atmak, rakibi kandırmaktır. Receiver fake'leri, top fake'leri, her türlü fake.

Hayır - pas atmak ve sahayı açmak, tek başına, zayıf oyuncuları başarıyla oynatmak için yeterli değildir.

"

Kişisel görüşüme gelince, QB'yi de defansa karşı kullanıp - hız, güç, tackle'dan kurtulma, fake gibi özelliklerini kullan(a)madığınız sürece, QB'yi de koştur(a)madığınız sürece ofansınız tek yönlü olarak iyi bir savunma karşısında zayıf kalacaktır. Yani spread değil...spread option...Tabii koşu yapan bir takımın bile QB'sini koşturmaktan korktuğu bir durumda, as QB'niz ortadan draw koşarken dizine yediği darbeden sonra kimi sokacağınız da plana dahil olmalı...

Ha antitez olarak " tek yönlü diyene bak" dersen de bişi diyemem tabii...

No comments: