8/4/09

Google'a gönderdim düz veri, geri geldi renkli renkli

Google'ın geliştirmiş olduğu Google Charts API'si ile http url bilgisi içinde pasladığınız verileri, uygulama size çeşitli değişik grafikler olarak geri sunabiliyor. Böylece web üzerinden elinizdeki bilgiyi html sayfasında bir chart olarak otomatik refresh haliyle sunabiliyorsunuz. Adamlar büyük ihtimalle öğlen molasında kendi uygulamaları için keyif olsun diye geliştirip sonra herkese sunarak bir hayranlık yaratacak işe daha imza atmışlar.

http://code.google.com/apis/chart/

Sitesinde detaylıca anlatılıyor ama, kısaca bir örnek ile açıklar isek:
http://chart.apis.google.com/chart?chtt=Gazi+Warriors'+Passing+Percentages&chs=450x200&chd=t:90,5,5&cht=p3&chl=Toss|Right|Left
&chco=eeaa00,aa0088,ff00aa

URL'ini browser'dan girdiğinizde, karşı tarafa gönderdiğiniz bilgiler içerisinde:
Chart başlığım: "Gazi Warriors' Passing Percentages" olsun
Boyutları 450 ye 200 olsun
Üç farklı veri (X-Sutunu): Toss (netekim geriye pas ta bir pas çeşididir), Right (Sağa demek olup sağa doğru atılan paslara gönderme yapmaktadır), Left (Bu da sola atılan paslara naziredir) olsun.
Oranları :90,5,5 olsun - 100 üzerinden girmek zorunda değiliz kolaylık olsun diye yaptım.
Renk Kodları da: eeaa00 (Toss), aa0088 ve ff00aa olsun (Renk kodlari için bakiniz)
deyip, "tüm sevdiklerim için Google'dan gelsin" tuşuna (bkz. Enter) bastıktan sonra aşağıdaki gibi bir resim görmektesiniz:


Bir web sayfasının içine ise aynı kodu - kaldı ki burada da öle yaptık -
image source olarak gösterip direk sayfa içine gömmek, resmi getirmeniz esas amaç tabii ki, öyle her tablo için aç explorer'i gir veriyi değil.

Çok küçük boyutta dip not: Veriler tüm gerçekleri yansıtmayıp sadece test amaçlıdır. Kurumumuz veya yazıda bahsi geçen takımların ismi sadece demonstrasyon amaçlı kullanılmış olup, dava etmek, ana avrat küfür etmek veya dalga geçmek gibi amaçlar için kullanılamaz...Hem ne var ulan pas atmıyosak bak Toss oyunumuz var işte pas...

No comments: