1/14/09

Shotgun Spread Option

veya o tur bişi işte...

Her sene birilerinden duyarım "KeKeA o zamanlar elindeki kadroya göre en uygun sistemi buldu, onu uyguladı başarılı oldu ama şimdi line'ı oyuncuları daha iyi, sistemi değiştirebilir"...tamam evet eldeki kadroya göre sistem kurmanın belirli bir mantığı var da ...yahu nerden çıkardınız o ana göre sistem oturttuğumuzu. Ya da şu anki kadronun DoubleWing e uygun olmadığını. Beğendiğimiz herşey var sistemde : blok, blok, blok, daha fazla blok ve koşu :) Misdirection, power, counter...Takım oyunu...Pas (neyse abartmayalım ..ama geriye pas 't neticede pastır?)..Neticede sistem de o kadar önemli değil. Daha önce değindiğim gibi, bugün NFL'de her takım aşağı yukarı aynı oyunları yapıyor. Onu geçin, Türkiye'de de birçok takım benzer şeyler uyguluyor, ama başarı değişken. Önemli olan başarılı olabileceğiniz bir felsefe , etrafında ona uyacak bir sistem, ona uyacak oyuncular, ve ona uyacak bir felsefe hop sil baştan diye devam eder...Ha bunu yapıyor musun ki desen..neyse konuyu değiştirmeyelim. 

Konumuz tam olarak doublewing değil biraz daha farklı bir sistem aslında. Shotgun spread option ve bunun üzerinden oyunlar. Şimdi bu doublewing kadar fix bir sistem değil daha çok belirli bir sistem içerisindeki birkaç oyunu tarif ediyor, hele option kelimesini koyduğunuzda belirli bir koşu oyunundan bahsediyoruz, ama neticede incelenmesi gereken , düşünülmesi gereken bir sistem var ortada, uygun personelle güzel şeyler yapılabilecek (en basitinden en zorlu olacak rakiplerimizden birisi bunu uyguladığı için). 

Florida'nın Oklahoma'yı yenerken kullandığı bazı oyunlar, DAÜ'nün yaptığı (ama tüm bileşenleri ile uygulamadığını düşündüğüm) oyunlar vs. vs. Temel noktaları 3-4 ayrı açık dizilmiş receiver ile sahayı açıp, arka tarafta shotgun ile topu alan bir QB ve HB. Bu ikisi arasındaki handoff fake sonucu QB -HB'e topu verebilir, QB keep kendisi koşabilir, pas atabilir. Bunlar temel shotgun handoff tarzı bir oyun.

Buna ekstra birşey kattığınız zaman ise : QB'nin (sol tarafta) durduğunu düşünelim, sağında HB. Normal bir triple option oyununda olana benzer bir şekilde, QB'ye okuyacak defans oyuncuları vererek seçenekli olarak kendisi koşması veya HB'e vermesi , bu sayede bazı oyuncuların bloklanmadan blok avantajı yakalanması mümkün. Bu oyunda - örnek olarak sağ DE'yi kimse bloklamıyor. Sol tarafta dizilen QB', sağdan gelip sol tackle istikametinde seyrine devam etmekte olan(!) HB'e topu uzatırken, sağ DE'yi okur. Sağ DE yerini koruyor, agresif bir şekilde HB'e saldırmıyorsa (arkadan yakalayıp düşürmek için), bu oyuncu bloklanmadan kalacağı için diğer tarafta HB'in koşusunu bloklamaya bir fazla adamımız kalıyor. Eğer içer sert bir açıda girip HB'i arkadan yakalamaya çalışıyor ise - guess  what - boşalttığı yerden QB top saklayıp koşabilir....

Bir de buna sol taraftan gelen bir Wing ile option olasılığı eklersek, ve sağ DE arkasındaki S/OLB yi de bloklamayıp üzerinden keep/pitch option oynarsak alın size shotgun triple option. Tabii mucidi falan değilim haliyle - ama her shotgun alıp QB koşturan takımın da bu okumaları yaptığı anlamında değil - sağdan soldan Florida taraflarından kopyaladım. (Ha bi de Tebow gibi bi oyuncunuz varsa zaten....)

Ha bu arada Florida Oklahoma'ya nası.....güzel oynadı? :D



No comments: